World War Z – recomandare

Salutari,

Tocmai am terminat aceasta carte. World War Z: an oral history of the zombie war, scrisa de Max Brooks in 2006.

Pornesc mini review-ul cu a spune ca niciodata nu mi-au placut povestile cu zombie. Am urat filmele si intotdeauna mi s-au parut o combinatie de stupidity si frica ancestrala de moarte, exacerbata prin faptul ca moartea vine dupa tine pe propriu fizic prin aia care s-au dus deja  si morflaie BRAINZZZZZ!

Asa ca, privind trailerul filmului si vazand rahatul de zombie alergatori pe pereti cu viteza lui Carl Lewis, mai ca era sa nu ma apuc inca o data de carte desi o aveam de ceva timp. Insa cateva cometarii la trailer mi-au starnit interesul.

Si am ramas legat de ea din primul moment.

Cartea asta nu este despre zombie. Are o zombie plague in ea, dar ea este o carte despre oameni si despre teroare. Teroare pura exacerbata si tot ce scoate teroarea din oameni. Momente de oroare, momente de eroism, momente de nebunie, momente de resemnare si disperare.

Este scrisa ca o serie de interviuri post war cu supravietuitori. Deci eroii nostri nu prea mor. Dar sigur pe unii ii vom ura deoarece ii recunostem din jurul nostru si ne dam seama ca aici in lumea moderna ii consideram o normalitate a existentei. E o carte avertisment asupra faptului ca nu mai stim sa facem nimic si traim confortabil in lumea noastra de ciment fara a trebui sa luptam cu adevarat dupa ceva cu adevarat important aproape toata viata si de aceea cand suntem loviti nu suntem in stare sa facem ce ar trebui.

Nu voi divulga prea mult din carte, deoarece este un must read al SF-ului contemporan. Bine scrisa, cursiva, plina de emotii umane si de satira sociologica la adresa lumii actuale.

De citit!

PS. Orbul japonez care a simtit iluminarea zeilor si a supravietuit singur in o padure cu o lopata e genial! Ironia deversata asupra oamenilor moderni aproape e dureroasa.

Reclame

3 comentarii

 1. Interesant. Am mai auzit pareri cum ca ar fi potrivita pentru fanii conceptului „post-apocaliptic” – ce zici, se aplica?
  Nici eu nu suport filmele cu zombies, si tot din acelasi motiv am evitat cartea. Ma tentezi insa sa o caut. 🙂

  P.S. „divulga” nu „divaga” 😛

  • Divulga am vrut sa scriu…..

   Poti sa consideri la prima vedere o carte post apocaliptica. Dar asta e doar decor din perspectiva mea. Sunt interviuri despre supravietuire, emotii, inutilitate, cinismul politic, lacomie pura capitalista. Eu o vad ca o critica extrem de dura a civilizatiei actuale. Mesajul e: daca ceva exceptional te scoate din confortul vietii actuale si te obliga sa supravietuiesti, 95% din noi vor muri. Restul jumatate vor supravietui doar din noroc pur.

   Are si o poveste proamericana dar am putut sa trec usor peste ea.

   Eu am vrut de vreo 5-6 ori sa ma apuc dar nu aveam chef de brainzzzz. Cand insa am inceput, nu am putut sa ma opresc.

   • Hm… S-ar putea s-o iau atunci…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s