Echilibrul in comunitatea de warhammer

Sunt in comunitatea de Warhammer de 5 ani, am fost moderator 3 ani. In tot acest timp cred ca am putut sa echilibrez spiritele, sa opresc la timp discutiile si chiar sa tin in contradictoriu discutii fara sa degenereze cu toate criticile de rigoare gen nazi-mod 🙂 Acum in 2 ore de cand nu mai sunt moderator, 3 dintre membrii vechi inclusiv eu au fost banati forever.

Ma intreb: Eram eu de vina? Merita Efty sa ia ban forever? Dar USA? Si care in tot acest loc e responsabilitatea celui care modereaza sa evite cat poate deciziile drastice?

Eu vad comunitatea ca un grup eterogen care trage in foarte multe directii. Avem un liant care ne tine impreuna, liant care insa nu tine loc de elementele necesare unei amicitii. Cum echilibrezi o comunitate formata din bisericute sociale sa mearga pe drumul care trebuie si sa creasca organic si natural?
Din punctul meu de vedere acesta este rolul formatorilor de opinie, a liderilor. Cand insa rolul de lider e confundat cu rolul de comandant de armata sau de dictator stil Fidel Castro ajungem nu la mers impreuna inainte ci la frustrari si alte chestiuni.

Sa luam exemplul banului pe forum ca e la cald. Banul e o masura extrema. De ce ai vrea sa o folosesti? In primul rand sa pornim de la rolul si de ce exista aceste masuri extreme:

– sa elimini persoane nedorite

– sa pedepsesti incalcari grave de la regulament dupa ce trece de restul de masuri coercitive

– sa insufli un simt de disciplina in restul persoanelor active

Care e scopul folosirii unei astfel de masuri  (a nu se confunda cu rolurile expuse mai sus):

– Vreau sa tin comunicarea in comunitate pe acest canal de comunicare la un standard echitabil si eficient.

La ora asta cam atat pot gandi eu referitor la forumul Games-workshop.ro
Acum sa vorbim de ce s-a intamplat:

Eu am incalcat regulamentul exprimandu-mi o frustrare. Am facut asta dupa ce USA a incalcat acelasi regulament postand off topic. Exclude incalcarea mea incalcarea lui USA sau invers? Nu deci amandoi meritam o masura coercitiva. Efty aincercat sa ia partea cuiva. E o incalcare? da si nu. DUpa cum discutam al reguli exista RAW si RAI. IN RAW Efty a incalcat si el. In RAI, el a incercat sa tempereze o parte care el o considera in greseala. Poate fi meritat oi pedeapsa dar cu elemente si sau circumstante atenuante.

Acum sa luam aceste fapte in colaborare cu rolul si scopul masurii coercitive ban:

Este banarea forever a mea, usa si efty de ajutor comunitatii? Poti puen egal intre ce am facut eu si usa si ce a facut efty? Are un moderator responsabilitatea sa faca astfel de diferentieri? Dar nu era si responsabilitatea lui intai sa atentioneze incalcarea regulilor?
Sa vedem rezultatele acestei actiuni:

Clau_Tau Sunt tot pe tel adrianei si nici nu o sa mai postez pe forum ca iau ban un timpUca sa nu dam pe casa.raman adriana si tractor.
Mah esty ala isi cam are glume asa cu noi vad. Pai ce treaba avea el sa I’ll sustina pe niraco in certa cu usa? Macar ei se certau si apare el deodata
Nu e prima data,nici nu ne cunoastem si a inceput sa aiba glume cu mine pe forum cu google-ul. De unde ma stie el pe mine ? Ca eu nu l-am vazut sa ridice un model in magazin
A fost si discutia cu monk,da ne face asta spume prin casa si ne bobo ban la toti ca nu se abtine el. Eu am vrut sa ii zic ceva cand a venit o data,da a zis usa sa I’ll las in pace.

Ca sa fiu on topic-cel mai mult usa studiaza,I’ll vad aici mereu si tot el nu are dreptate. Am primit ban ca ma duc oricum cu cristina.

Inca ceva,cei care nu ne cunoastem va zic sa o lasam mai moale ca mie imi e jena de alex si bobo ca alfel intram eu in voi”

Avem asa:

2 posturi de la USA si Clau contra unui „linisteste-te” si unui „nu da lectii de moralitate” de la mine si efty

Avem o diviziune in comunitate? Clar

Avem o greseala de leadership? Eu zic ca da.

Banul nu a facuts a se linisteasca apele ci mai degraba le-a tulburat. ma intreb daca un rezultat mai bun nu era delete delete delete si un mesaj cu rosu la urmatoarea abatere ban.  Se revenea la topic? Eu cred ca da. cel putin eu imi ventilasem frustarrea si nici nu mai bagasem de seama amenintarea din postul lui USA ulterior postand despre reguli deci back on topic iar usa daca nu ii raspundeam probabil ca revenea si el al topic . Efty fiind la varful gamezii probabil ca se dadea la o parte linistit. Reveneam la echilibrul comunicarii? Da. Era de munca ca si moderator? Da.

Sa nu ma inteleaga cineva gresit, in toata afacerea asta vinovati suntem cu totii. Dar in orice barca exista un carmaci, unul care indreapta incet in o directie comunitatea. Cand nu iti asumi serios aceste aspecte pierzi din vedere unde e uscatul ala glorios.
Unul din motivele pentru care am renuntat (pe langa altele confidentiale intre mine si Banton) la organizarea de turnee este faptul ca eu nu imi pot asuma responsabilitatea pentru cum se vor termina turneele (dpdv al fun-ului participantilor). SI aici o parte importanta de vina imi apartine din cauza ca nu am putut trece destul de des pe la club si lipsa mea m-a facut sa pierd contactul cu felul cum a evoluat comunitatea. Iar comunitatea a evoluat diferit de echilibrul care il vedeam eu tocmai ca aveam 2 lideri de opinie si un lider de putere fiecare tragand in directii diferite. Un USa care desi nu sunt nici amic, nici  nu am afinitati sociale, culturale sau cum vreti sa le spuneti, ii recunosc cateva calitati mari care le are si un aport important la cresterea comunitatii dar care exagereaza complet pe viziunea lui de 40k, eu care desi incapatanat la maxim in multe chestii, am adaptabilitatea necesara sa vad multe parti ale hobby-ului dar care sunt departe si Banton care se implica prea putin din cat ar trebui (din punctul meu de vedere implicarea de o zi cu toporul ca mdoerator pe forum nu e destul).

Comunitatea va supravietui sunt sigur, dar problemele de azi se vor repeta daca nu gasim o cale de mijloc in care sa putem fi de acord ca nu suntem de acord si sa convietuim in hobby fara sa ne impunem punctul de vedere. Asta este toleranta si e la fel de aplicabila si in viata si in comunitatea de Warhammer 40k

PS imi e lene sa corectez greselile de ortografie si de scriere. IMi cer scuze pentru ele dar asta e unul din defectele mele

 
 
Reclame

2 comentarii

  1. Este că iei totul în serios Niraco? Cam da. Este că ne tratezi pe mulţi drept copii şi imaturi? Foarte. This is why we can’t have nice things Răzvane.

    • Exista o contradictie Paul in ce spui. Eu cand nu sunt serios imi asum sa fiu luat la fel cum ma comport. Tu iti asumi? Cand te comporti copilareste poti sa accepti sa fi tratat ca atare? Daca raspunzi cu da la acest lucru poate ai inteles ce am vrut in postul de mai sus


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s